Translate

пʼятницю, 3 лютого 2023 р.

Таро чи Оракул?

У багатьох новачків виникає питання: Яку колоду вибрати  Таро чи Оракул? Щоб зрозуміти, яка колода ближче, багато практиків пропонують подивитися на один з її Арканів і спробувати витлумачити його зміст, не вдаючись до керівництва. Якщо фантазія при погляді на певну карту відгукується потоком образів, на цій колоді можна зупинити вибір. Чим більше асоціацій викликає набір карт, тим простіше буде проводити з нею ворожіння.

Але!!! Все залежить від цілей, ситуації та можливостей. Потрібно поглянути на те, як працюється з цими картами, чим відрізняються результати розкладів, і для яких цілей вони використовуються.

Оракул та Таро – це дві системи передбачення, які зарекомендували себе вже багато років тому. Обидві вони мають довіру шанованих практиків і мають свої плюси. Існує безліч колод Таро і Оракулов (оракульних карт).
У всіх виникає питання – що простіше – Таро чи Оракул? На перший погляд, відповідь очевидна: у Ленорман 36 карт – стандартна колода, а у Таро 78, отже, Оракул простіше. Але це була б відповідь людини необізнаної. Все насправді залежить від самого Оракула, його структури, тематики та розуміння цієї тематики тарологом, а також від часу його практики в принципі. Справа в тому, що в оракулі Ленорман дуже велику роль відіграє поєднання карток. Розклад розглядається трохи інакше, ніж у Таро – карти інтерпретують невеликими групами. Тому не варто оцінювати колоди за кількістю карток. Краще зверніть увагу на те, що від Вас буде потрібно під час роботи.

Кількість карт

Оракул  це колода, що складається з довільної кількості карток і не має жорсткої прив'язки до певної структури. У деяких Оракулах буває 78 карт, через що багато хто плутає подібні колоди з Таро, в інших їх може бути 36, 40, 58 і взагалі скільки завгодно автору. Жорстких рамок тут немає. Найчастіше якась систематизація всередині Оракула все-таки присутня (наприклад, поділ карт на певні групи), але вона завжди відрізнятиметься від класичного Таро.

Таро є суворою системою із встановленою структурою  78 карт. Класична колода Таро поділяється на дві великі групи:
Старші або Великі Аркани – 22 карти. Вони представляють головні події у житті людини, кожна з яких має свій оригінальний малюнок та назву. Порядок та найменування карток у різних колодах Таро можуть відрізнятися.

Молодші Аркани – 56 карт. Вони описують схему розгортання ситуації у часі та просторі, уточнюють значення Старших Арканів, відбивають характер перебігу тих чи інших процесів.
Таким чином, Таро  це не тільки вид передбачуваних карт, а й певна філософсько-світоглядна система.

Система сприйняття

В Оракулах жодної спільної системи, що діє для всіх колод, немає. Кожна колода повністю індивідуальна.
Мабуть, Таро та Оракули можна було б порівняти з плодами-кістянками та ягодами. Ті й інші дуже різноманітні, але перші всередині завжди є кісточка.

Образи та їх структура

Більшість Оракулов – сукупність образів, які з різних філософських, езотеричних і релігійних систем. Існують, наприклад, оракули квітів, мінералів, богів і богинь, тотемних тварин, шанованих друїдами дерев і т.д. Іноді ці образи вибудовані відповідно до певної структури, але частіше немає. Малий Оракул Ленорман, по суті, строгої структури не має, хоча найчастіше його карти і розподіляються по мастях. Але від цього він ніяк не втрачає своїх переваг.

Будь-яка колода Таро складається з Старших та молодших Арканів, а також придворних карт. Старші  це 22 карти із символічними картинками, що не мають масті та номерних відмінностей. Старші Аркани мають велику кількість взаємозалежних значень. Слово "Аркан" зводять до латинського "арканум"  "таємниця". Старших Арканів як три серії по 7 карт, позначених цифрами від 1 до 21. Перші сім карт відносяться до інтелектуальної сфери життя людини, карти від 8 по 14 відносяться до моральної сфери, карти від 15 по 21 означають різні події матеріального життя. Нульова карта  "Блазень" (Дурак, Глупець)  міститься між 20 і 21, за своїм значенням вона дорівнює всім 56 карт Малих Арканів, це душа людини. Великі Аркани несуть у собі архетипи Всесвіту. Від карти до карти можна скласти історію становлення душі.

Символіка та інтерпретація

У Оракулах прості, поодинокі символи, зрозумілі будь-якій непосвяченій людині, символіка читається інтуїтивніше. Більшість із них Ви зможете зрозуміти, навіть нічого не знаючи про значення карти, тому що це прості та добре відомі нам символи з європейської культури. Можна порівняти карту Оракула зі словом, хай і з деякими нюансами, залежно від контексту. Це, звичайно, не говорить про те, що символіку карт Оракула не потрібно вивчати  дізнавшись про неї більше, Ви зможете отримувати більш змістовні відповіді. Але факт залишається фактом.

Таро у сучасному виконанні  візуальні карти. Колод Таро безліч і у кожної своя неповторна мова! Класика  основний кістяк, який треба спиратися під час читання карт. У Таро карти також можна інтерпретувати інтуїтивно, але все ж цього дуже мало для нормальної роботи з ними: присутнє багато спеціальних символів, які потрібно вивчити. У Таро цілі символьні комплекси, а аркан Таро – з маленькою історією. Адже дійсно, лише по одній карті Таро можна написати цілий твір, на тему "як вчинити, чого чекати, чого побоюватися". Крім того, робота з Таро вимагає хорошого знання Старших арканів і архетипів, що стоять за ними, а також розуміння особливостей мастей.

Читання карт у розкладах

Карти Таро читаються у розкладах та за позиціями. Одна позиція (питання) – одна карта. Доповіді вже за бажанням. У Таро більше значення має кожна карта як така, і навіть загальні тенденції  яка масть переважає, чи багато фігурних карт, старших арканів тощо. Це більше властиво чоловічому складу розуму.

З оракулами такий фокус не особливо проходить. Все ж таки ідеальні розклади для них  це послідовні лінії від 3-х, а краще від 5 карт і схеми-матриці, на зразок 3х3 і Великий Розклад, де карти можуть взаємодіяти (коні, дзеркала, діагоналі) і доповнювати один одного. У Ленорман потрібно буде аналізувати карти групами. Це багато в чому робить колоду жіночої, т.к. жінкам властиво одночасно пам'ятати кілька думок.

Питання, що задаються

Працюючи з картами Оракул, питання можна ставити досить обтічно. Наприклад, якщо ви хочете дізнатися, ставлення до вас коханої людини, то можна просто запитати: "Як він до мене ставиться?" Ви потягніть кілька карток і вони покажуть його почуття, думку і т.д. Часто використовується система "послідовного ворожіння": запитують  дивляться відповідь, потім наступний і т.д. Тому що часто Ви можете побачити відповідь на те, про що Ви ще навіть не встигли запитати.

У Таро важливо сформулювати питання заздалегідь. Так, при гаданні на кохану людину запитують "Що вона з себе представляє по відношенню до мене в цілому? Що вона думає про мене? Що відчуває? Що планує? Чи здійснить свої задуми?" і т.д.

Звичайно, треба мати на увазі, що в обох випадках Вам треба ясно розуміти, що Вас цікавить. Тобто. Ви повинні знати, для чого Вам потрібне це ворожіння – дізнатися, чи складеться життя з цією людиною, прийняти якесь рішення, отримати пораду (пораду, щоб досягти чогось?) чи щось ще?

Відповіді карт Таро та Оракулів

Карти Оракул говорять про більш земне, спектр їхніх відповідей просто величезний, і вказує частіше на конкретні події та вчинки. Для тлумачення значень карт Оракула достатньо розпізнати сюжети та образи на них. Недоліком деяких оракул (не всіх) є і те, що вони не можуть настільки глибоко і широко розкрити проблему, вони поверхово показують інформацію, тобто. становлять більше події, ніж наслідки.

Таро розповідає про загальну спрямованість ситуації, дає детальну інформацію про духовну, внутрішню складову, вказує, наскільки подія пов'язана з вашою долею тощо. Це більш умоглядні відповіді, призначені для роздумів та самоаналізу, а також для здобуття знань про життя взагалі. У Таро важливо сформулювати питання заздалегідь. Так, при гаданні на кохану людину запитують "Що вона з себе представляє по відношенню до мене в цілому? Що вона думає про мене? Що відчуває? Що планує? Чи здійснить свої задуми?" і т.д.

Енергія

Під час передбачення майбутнього маг, ворожка, чаклун втрачають багато енергії. Вважається, що робота з Оракулом набагато менш енерговитратна, ніж Таро. Що Вам більше підійде? Якщо Ви гадаєте для себе перед знаковими подіями у своєму житті, тоді варто використовувати Таро. Але якщо гадання  комерційне, тоді варто пощадити власний організм, і пояснити клієнту ефективність ворожіння на оракульних картах.

Колоди Таро та Оракули мають рівнозначну цінність та сенс у використанні. Колоди Таро хороші у баченні духовного розвитку людини, шляхи індивідуалізації, індивідуального міфологічного сюжету, а також сенсу всього цього в оточенні і світі в цілому. Оракули  частіше орієнтовані конкретні " практичні " відповіді, у час, залежно від тематичної спрямованості колоди.

!! Важливо

Як зберігати і очищати колоду
Карти необхідно дбайливо зберігати. До них не допускають дітей і домашніх тварин. Для колоди карт можна зшити мішечок або придбати скриньку. Всередину можна покласти камінь для очищення колоди від зайвої інформації. З цією метою добре підходе аметист або обсидіан.
Періодично колоду карт чистять від надмірної енергетики, яка накопичується в продовж роботи. Для цього їх необхідно покласти на підвіконня в ніч повного місяця (так, щоб на них потрапляло місячне світло). В інші місячні фази для очищення карти можна розкласти в один ряд по порядку, і залишити так лежати протягом ночі. Якщо колода постаріла і вже не використовується, її за традицією спалюють.

Висновок

Оракули більше підходять тим, хто:
✔ не хоче довго вчитися перед тим, як погадати;
✔ хоче отримати швидку та коротку відповідь на своє запитання;
✔ має чудову уяву та асоціативне мислення.

Таро ж віддадуть перевагу ті:
✔ кого не лякає необхідність навчання перед ворожінням;
✔ хто хоче отримати ємну, розгорнуту відповідь;
✔ хто використовує карти Таро не тільки для ворожіння, але й для магічних практик, медитацій, пізнання світоустрою, філософії магії і загалом звик ширше дивитися на речі і докопуватися до суті.

Таро чи Оракул?  вибір за вами. Особисто я використовую у своїй роботі і Таро, і Оракули.


Мирного неба, моя Україно💙💛
Пишіть у особисті повідомлення dolina_magii
Працюю дистанційно
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...