Translate

суботу, 28 січня 2023 р.

28 січня День частування Домовика

Свято «День частування Домовика» співпадає зі старовинними слов'янськими святами Кудеси та Велесичі, які відзначалися 28 січня. Це особливий день у році, який може вирішити долю всього року. Наступні дванадцять місяців з 28 січня пройдуть або за підтримки родового духу, якого ми знаємо, як Домовик, або без його участі. А заручитися його підтримкою наші пращури прагнули завжди. Оскільки в такому разі господарі будинку могли розраховувати на благополуччя, незважаючи на те, що очікувало у новому році всіх інших.

Що таке Кудеси і Велесичі

Кудеси – день частування домовика. Назва свята – кудеси (бубни)  вказує на те, що наші пращури спілкувалися з домовиком або ж просто веселилися, з допомогою музики. Після вечері наші предки залишали за пічкою горщик каші, обкладений гарячим вугіллям, щоб каша не охолола до півночі, коли домовик прийде вечеряти. Інакше добрий дух швидко перетвориться в злого і почне пакостити і всіляко засмучувати життя всіх мешканців будинку.

В цей день шанували Велеса і його воїнство. Розповідається про походження велесичей, небесних воїнів Велеса. Зазвичай велесичей шанують дітьми Велеса, Сварожичами, які підкорилися Велесу  голові небесних воїнств.

Що не можна робити 28 січня:

✦ Цього дня не можна лаятися, кричати та сперечатися.
✦ Цього дня не можна залишатися на самоті. Дуже важливо зібратися всією родиною та разом пообідати чи повечеряти.
✦ Не можна забувати цього дня про Домовика. Дуже важливо залишити йому частування, поговорити з ним і вибачитися за всі чвари, які він чув.
✦ Цього дня не можна думати про погане.
✦ Не можна цього дня ігнорувати своїх пращурів. Важливо сходити на могили до померлих рідних, щоб вшанувати їхню пам'ять, адже культ Домовика прямо пов'язаний із культом предків.

Що треба робити 28 січня:

За традицією, у ніч на 28 січня господарі житла залишали Домовому «подарунки» – миску каші та свіжий хліб, іноді трохи молока. Опівночі добрий дух вечеряв і завдяки щедрому дару цілий рік оберігав своє житло. У народі вважається, що Домовик допомагає працьовитим господарям, які успішно господарюють і при цьому живуть зі своєю родиною душа в душу. Домовики не люблять скандалів, крику та биття посуду.

Лінивим і злим господарям Домовик мститься – ховає речі, розкидає одяг по дому. Щоб помиритися з Домовиком, потрібно вибачитись перед ним і залишити на ніч трохи частування. Домовик може пророкувати деякі негативні події, залишаючи знаки.

Вважалося, що Домовик – одне із дітей стародавнього божества Велеса, якого наші предки вважали своїм першим заступником. І діти його селилися ближче до людей, щоб їм у всьому допомагати. Тих, хто жив за пічкою називали Домовик, хто вирушив у ліс – Лісовиками, добрих духів річок та озер – Водяними, а тих, хто готовий допомогти людині на луках та полях – Полевиками.

Духи, які оселилися в будинках людей, яких ми тепер називаємо Домовики, за своєю природою добрі і вважають своїм обов'язком зберігати домівку. Важливо навчитися читати знаки, які подає Домовик. Якщо уві сні Ви відчуєте, ніби хтось намагається стягнути з Вас ковдру, то Домовик намагається звернути на себе Вашу увагу. Подумки запитайте Домовика, яке послання він намагатиметься Вам передати. Відповідь може прийти уві сні. Зверніть увагу, про що подумаєте одразу після пробудження вранці.

Домовик особливо любить гумор. Жарти його добрі, якщо, звичайно, Ви не накликали його гнів. Якщо Домовик до Вас розташований, він може невміло, але з любов'ю плести Вам тонкі кіски з волосся, поки Ви спите, або давати Вам попереджувальні знаки, якщо найближчим часом Вам доведеться пережити важливі події. 28 січня важливо провести у веселощі. Постарайтеся створити гарний настрій собі та своїй сім'ї: добре, якщо увечері ви всі разом зберетеся за вечерею, і приготуєте для Домовика частування. Оскільки Домовик дуже любить жарти та гумористичні оповідання, можна приготувати їх заздалегідь та розповісти своїм домочадцям. Можна приготувати печиво з жартом-загадкою.

А от сваритися із Домовиком наші предки не любили. Ображений дух міг і худобу у дворі вморити, і господарство занедбати, і господарів без гроша залишити. Розгніваний Домовик міг і в стіни ночами стукати, і моторошними образами у снах лякати. Перше і, напевно, одне з найголовніших правил, які допоможуть налагодити дружбу з Домовиком – це утримувати в чистоті кут пічки.

Домовик сам стежить за енергетичною чистотою будинку і того ж чекає від своїх господарів. Мається на увазі, що підтримувати чистоту слід як зовнішню, а й внутрішню. Якщо Ви накопичуєте негативні емоції, не відпускаєте образи, заздрість, агресія чи будь-який інший негатив, рано чи пізно це притягне до Вашого життя негативні події. Домовик це знає, а тому прагнутиме «переключити» Вас на позитивну лінію життя. Не любить Домовик заворушень. Тому правило номер один – регулярно робити прибирання не лише у приміщеннях, а й енергетичне. Під час генерального прибирання додайте у воду трохи замовленої води та використовуйте її для очищення всіх поверхонь. Змову потрібно начитувати безпосередньо перед збиранням:
Домовик-Батюшка, допоможи очистити будинок.
Від слів чорних, Від думок недобрих,
Від побажай злих, Від хвороб та напастей,
Від заздрості та злості.
Ти, Домовик наш дім у чистоті бережи
І домочадців убережи.
Як наказано, так і зроблено.

Якщо у Вас гостять злі люди, Домовик намагатиметься вижити таких людей будь-якими способами: він може душити, тиснути на них. Передчує Домовик також і наближення псування. Він намагається попередити господаря, якщо до будинку прийшла людина зі злими намірами та чорними думками. У таких випадках з рук у цієї людини може падати на підлогу і розбиватися посуд, може щось розлитися на скатертину. Також це може відбуватися і у самого господаря, оскільки Домовик намагатиметься попередити його. За повір'ями, не можна залишати на ніч виделки, ножі, ножиці на столі, бо це заважає Домовику захищати будинок і протистояти злим силам.

Цього дня Домовика годують кашею, залишаючи її у пічному кутку. Годують та примовляють:
Хазяїн-Батюшко, прийми нашу кашу!
І їж пироги – наш дім бережи!

Яку ж кашу люблять Домові у День свого частування? Будь-яку! Ту, що їдять господарі. Головне, щоб дар був виконаний з любов'ю. Але не засмучуйтеся, якщо вранці виявите, що Домовик так і не доторкнувся до каші. Це інші, так звані польові форми життя, тому кашею вони не харчуються. Для них важливий не смак частування, а увага. При варінні каші читають таку змову:
Домовик, Домовик, для тебе частування,
Тобі – шана та повага,
А ти у відповідь нас від всякого зла бережи,
Від напастей убереги.
Проговорити це потрібно тричі і неодмінно вголос. Готову кашу потрібно поставити у правий від печі (каміна або опалювального котла) кут. У квартирі можна сховати частування для Домовика біля кухонної плити. Наступного ранку цю кашу потрібно згодувати птахам. Можна залишити її в годівниці для птахів або розкидати поблизу зграї. У цьому подумки треба сказати:
Землі – добро,
Птахам – зерно,
Домовому – уклін,
А мені (ім'я) та моїй родині –
Захист та благополуччя.
Так ваш будинок та сім'я завжди будуть забезпечені захистом від негативної енергії.

Крім каші Домовик дуже любить солодощі, молоко, цукор і варення. Добре, якщо для господаря Домовика у Вас буде спеціально куплене окреме блюдце. Пригощати Домовика прийнято двічі на рік, дістаючи спеціальне блюдце і розкладаючи на ньому солодке частування. А якщо потрібна підтримка Домовика в якомусь особливому випадку, точно також дістаньте блюдце, наповнене частуванням, і попросіть духу допомогти Вам у конкретній справі.

Якщо у господаря чи господині вдома не ладнається сімейне життя або вони зовсім самотні й не можуть знайти собі пару, можна попросити допомоги у Домовика. Він і від сімейних сварок, що почастішали, позбавить, відновивши взаєморозуміння в сім'ї, і звуженого (наречену) допоможе скоріше в будинок привести, допомагаючи зустрітися дійсно спорідненим душам.

🔮Ритуал на особисте щастя

Для цього до 28 січня, коли потрібно проводити ритуал, потрібно заздалегідь підготувати:
✦ пару нових чоловічих тапочок – жінці, жіночих тапочок – чоловікові;
✦ червону стрічку завдовжки два метри;
✦ дві воскові свічки червоного кольору.

Ритуал слід проводити за 10-15 хвилин до півночі. Встаньте біля порога вхідних дверей, поверніться до дверей спиною так, ніби Ви тільки увійшли. Надягніть куплені капці, трохи прочиніть вхідні двері і в щілину, що утворилася, тричі скажіть пошепки:
Домовик-Батюшка, запроси в мій будинок гідної людини.
Нехай як і ти він тут буде дбайливим господарем (господиною).
Тобі – на допомогу. Мені – на щастя, на радість.
Слово моє міцне, вірне, швидко здійсниться.

Щоб допомогти Домовику налагодити сімейне життя, візьміть дві кавові філіжанки, зваріть каву і наповніть філіжанки до країв і поставьте на одну страву. Засвітіть дві червоні свічки і поставьте по обидва боки. Засипайте цукор за допомогою маленької ложечки в кожну чашку і просіть Домовика «насолодити» ваші стосунки з партнером. Каву випийте. Після цього пройдіть у нових тапочках до свого ліжка. Там зніміть їх, складіть підошвами один до одного і перев'яжіть червоною стрічкою. Залиште капці під ліжком у прозорому пакеті. Вважається, що в найкоротші терміни Вам зустрінеться людина, яка підходить для сімейного життя. Коли настане час зустрічі, запросіть його (її) в гості, а коли він переступить через поріг, запропонуйте заготовлені капці. Все інше за Вас зробить Домовик.

Мирного неба, моя Україно💙💛
Пишіть у особисті повідомлення dolina_magii
Працюю дистанційно
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...