Translate

середу, 5 липня 2023 р.

Івана Купала: народний календар на 7 липня

Народне свято «Івана Купала» відзначається 7 липня, це давнє слов’янське та українське свято. Ця дата незмінна, правда, відзначати торжество починають вже ввечері 6 числа. Вважається, що ніч на Івана Купала чарівна, і тому є пояснення. Багато людей відзначають свято так само, як це робили наші пращури – купаються у водоймах, розпалюють великі вогнища та плетуть вінки.

❗❗У зв’язку із повномасштабним вторгненням осії в Україну, святкування Купала доведеться відкласти. Обов’язково відсвяткуємо  після нашої перемоги. Слава Україні 🇺🇦 Героям слава ✊

 Інші назви свята: «Іванів день», «Купала», «Купальська ніч», «Колосок», «Травник», «Ярилін день».

Заборони та повір'я на 7 липня:

✦ У ніч з 6 на 7 липня вагітним, дітям та літнім слід триматися подалі від води. Водяна погань може нашкодити слабким організмам цих людей.
✦ За народними традиціями на Івана Купала не варто спати, оскільки цієї ночі нечиста сила може розбурхатися і нашкодити господарству, і всіляко оберігали його.
✦ У той же час вважалося, що нечисть залишає водоймища, тому можна купатися в них у будь-який час, навіть пізніше. Головне  не робити цього поодинці і не запливати надто далеко.
✦ Суворо заборонено топтати рослини, особливо лікарські. Їх, навпаки, потрібно зібрати, зробити настої та заготовити з них віники для лазні. Саме ті, що зроблені на Івана Купалу, матимуть цілющі властивості, вважали наші предки.
✦ 7 липня не можна плакати, сумувати та скаржитися на життя. В іншому випадку доля вдарить ще болючіше за нарікання. На Івана Купалу необхідно веселитися та сміятися – тоді фортуна перейде на ваш бік.
✦ Вважалося, що цього дня не слід нічого продавати, віддавати, позичати, інакше сім'я збідніє.

Іменини 7 липня святкують:

Антон, Іван, Карл, Лук'ян, Микита, Перрі, Сандра, Фелікс, Яків.
Вітаю з іменинами!
Народжені 7 липня вважалися здоровими, розумними та щасливими, про них говорили, що вони улюбленці удачі. Як талісман їм слід носити бурштин.
Ім'я дня – Микита
Микита, що народився в липні, часто обирає собі за дружину жінку значно старшу за себе, у якої вже є діти від попереднього шлюбу, і стає для них справжнім батьком. Більше інформації про ім'я Микита Ви знайдете на блозі Dolina Magii

Народні традиції 7 липня:

Святкування Івана Купала припадає на нічний час – з 6 на 7 липня, коли проводяться різноманітні ритуали з вогнем, травою та водою. Згідно з повір'ями, саме в цю ніч вся «нечисть» виходить зі свого потойбічного світу в світ живих і блукає серед людей. Слов'яни палили багаття, очищаючий вогонь яких міг відлякати злих духів. Крім того, тільки в цю чарівну ніч зацвітає папороть.

Особливість цього темного часу доби наші предки помітили не просто так  раніше Івана Купала відзначався в день літнього сонцестояння, коли ніч була найкоротшою в році. З приходом християнства свято змістилося і тепер його зустрічають 7 липня. За однією з версій, назва свята походить від слова «купатися», за іншою  Купалою звали Бога квітів.

У Купальську ніч намагалися не спати, щоб нечисть не завдала шкоди сплячому. На берегах чи пагорбах розпалювали великі багаття. Молоді люди робили стрибки над вогнем у парах або по одному. Вважалося, що вогонь має надприродну, очищаючу силу. Якщо закохані, тримаючись за руки, долали перешкоду, то їх шлюб буде міцним.

У сам же день Івана Купали занурюватися в річку чи озеро треба було неодмінно до обідньої години  вважалося, що після цього проходять усі хвороби. Старше покоління водили худобу між багаттями, щоб вона не хворіла і не гинула. Жінки палили в купальському полум'ї речі хворих дітей з метою відігнати недуги. Чоловіки ж підпалювали бочки та колеса дерев'яні, які потім котили з гори – вони втілювали сонцеворот.

Цей день отримав ще одну назву – Травник. Чарівністю цієї ночі мали трави, які збирали до світанку і клали під росу. Потім їх сушили та застосовували як цілющу сировину від різних недуг – робили з них відвари, які приваблювали щастя та багатство, а також виганяли нечисть. Більшість дійств свята проходила у темний час доби.

Дівчата збирали квіти та трави, з яких плели вінки. Хлопці готували опудало Івана Купали із соломи, верби чи гілок дерев. Конструкцію прикрашали стрічками та одягом. Потім влаштовували хороводи та співали пісні на теми кохання. Символами свята стали дві квітки. Один з них  квітка папороті, що не існує в природі. За легендою, він розпускається один раз на рік, у ніч на Івана Купала, і може надавати людині даром передбачення, а також здатністю знаходити скарби. Інша квітка  Іван-да-Мар'я. Його жовто-блакитні пелюстки уособлювали поєднання не тільки чоловічого та жіночого, а й двох стихій  води та вогню.

Існував переказ про те, що в ніч на Івана Купала відьми літають над землею на мітлах і збираються на Лисій горі. Цей час належить всій нечисті, яку тільки можна уявити: відьмам, чаклунам, водяним, русалкам, лісовикам. Щоб відьми не «відібрали» у корів молоко селяни встромляли освячену вербу на пасовищах чи осикові кілочки у дворі. З цією ж метою на Поліссі вішали у хліві на ворота кропиву, рвані чоловічі штани чи дзеркало.

Сон у ніч на 7 липня

Сни на 7 липня часто бувають кольорові, спокійні, вони, швидше за все, пов'язані з вашими померлими близькими або родичами, їх діями і словами. Все це говорить про швидкі та добрі зміни в житті. Можливо, будуть нові знайомі та приємні зустрічі.
Якщо з 6 липня на 7 Вам наснився нецікавий сон, це означає, що Вам не вистачає спілкування із родичами. Зателефонуйте батькам, проведіть час у родинному колі. Якщо уві сні Ви подорожуєте машиною або поїздом, значить, будуть великі зміни в житті.
Майте на увазі, якщо сон цієї ночі і здійсниться, то дуже нескоро. Іноді він показує дуже віддалене майбутнє. Просто майте на увазі можливі варіанти розвитку подій. Сновидіння, побачене днем ​​7 липня, може виповнитися за півроку. Якщо цього не сталося, то вже не варто чекати на його здійснення.
Бажаєте знати, як правильно трактувати побачене, пишіть у особисті повідомлення dolina_magii Послуга платна. Працюю дистанційно. Daryaved

Тлумачення снів 7 липня:

✦ Сон, у якому Ви побачили осінь, вважається застереженням: зараз не варто розпочинати нові справи.
✦ Уві сні Вам наснилася весна  сміливо беріться навіть за найнеймовірніші проекти.
✦ Замріялося, що Ви тонете в ополонці – найближчим часом Ваше здоров'я трохи погіршиться; у річці – з Вами може статися нещасний випадок, тому будьте гранично обережні і в жодному разі не купайтеся у стані алкогольного сп'яніння.
✦ Уві сні будували собі будинок, отже, незабаром у Вашому житті відбудуться зміни на краще. Якщо Ви до нього входили, то вам зроблять дуже вигідну пропозицію. Намагайтеся згадати, чи були у нього вікна. Якщо вони були відсутні, то ця пропозиція виявиться дуже нудною і розчарує Вас.
✦ У сновидінні Ви співали пісні – Ваші зусилля виявляться марними; грали на сцені – Ви станете об'єктом чиїхось злих глузувань; танцювали  справа, якою Ви зараз займаєтеся, не прибутково та безперспективно.
✦ Трагічний сон про катастрофу літака є провісником великої біди, поїзда – хвороби. Якщо він наснився напередодні відпустки, то добре подумайте, чи варто вирушати в дорогу чи краще залишитися вдома.
Спокійної, тихої ночі.
Мирного неба, моя Україна💙💛 Daryaved

Народні прикмети 7 липня:

✦ Якщо у цей день буде дощ, то буде йти дощ.
✦ Удалині з'явилися темні хмари, а за ними білі – незабаром почнеться град.
✦ Зоряне небо в ніч на 7 липня обіцяє врожайність грибів, а рясна ранкова роса – до хорошого врожаю огірків.
✦ Побачити на Купала змію – щастя піде з дому.
✦ Жінки вважали, скільки видів трав вони зібрали: більше 12 обіцяло одруження в сім'ї протягом року.
✦ Листя папороті загортається вниз, отже, має бути теплий сонячний день.
✦ В Іванів день коней треба замкнути, інакше нечисть може забрати собі.
✦ Гроза 7 липня – до неврожаю бобових.
✦ Якщо верби зашелестіли листям по вітру, незабаром почнеться злива.
✦ Помітили, що дикі тварини поспішають масово покинути ліс, отже, через кілька днів настане посуха. Відчули, що трава стала надто сильно пахнути – наближається негода.
✦ Хто на Купала одружиться, все життя будуть разом, навіть за умови, що пара не отримала батьківського благословення.

Івана Купала зазвичай святкували із розмахом у різних куточках України. Цьогоріч війна внесла свої корективи. У декількох областях тривають активні бойові дії, врешті, є постійна загроза ракетних атак. Тож урядники просять уникати великих скупчень людей. Обов’язково відсвяткуємо  після нашої перемоги. Слава Україні 🇺🇦 Героям слава ✊

Віритимемо, що найближчим часом війна, розв'язана путінською ордою, закінчиться нашою перемогою! Слава ЗСУ! Слава Україні! Героям слава!

Мирного неба, моя Україна💙💛
Пишіть у особисті повідомлення dolina_magii
Працюю дистанційно
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...