Translate

вівторок, 14 березня 2023 р.

Коли день весняного рівнодення 2023: що можна і не можна робити на Сонцеворот

20 березня 2023 року відзначають світле та радісне свято – День Весняного рівнодення. Він означає прихід весни та тепла, пробудження природи після зимового сну. Цей день вважається магічним – день потужної сили, коли кожна людина може стати магом та змінити своє життя на краще.

Весняне рівнодення не має фіксованої дати  через різницю між календарним і астрономічним роком, і щорічно може зрушуватися на кілька годин. Але у високосний рік відбувається коригування, і рівнодення повертається на вихідну позицію. Залежно від року воно може бути 20 або 21 березня.

У 2023 році день весняного рівнодення настає 20 березня, у понеділок, о 17:35 за київським часом. Сонце зійде точно на сході і зайде точно на заході, рівно 12 годин воно буде перебувати над горизонтом і 12 годин  під горизонтом. Також, починаючи з дня весняного рівнодення, поміняються пори року на півкулях: в Південному настане астрономічна осінь, а в Північному  астрономічна весна, яка продовжиться до дня літнього сонцестояння. Світловий день з цього момент почне збільшуватися, а ніч – зменшуватися.

Традиції та звичаї у День Весняного рівнодення

День весняного рівнодення – слов'янське свято, яке ознаменовує зміну сезонів – закінчення зими та початок весни. В усіх народів день рівнодення вважався святковим. В Україні він має назву Сонцеворот, або Вербоносиця і у дохристиянську епоху саме на нього припадало святкування Нового року. Вважається, що після цього дня зима вже не може повернутись по-справжньому.

Ритуальною стравою свята вважався солодкий хліб (печиво або булочки) у формі жайворонків. Їх роздавали дітям і дозволяли гратись з ними. Малюки мали виходити надвір і підкидати «жайворонка» якомога вище. Якщо його вдавалось після цього зловити, це вважалось хорошою прикметою. Також печиво розвішували у садах на деревах і дарували сусідам.

Цього дня якраз починають активно прилітати птахи із теплих країв. Людина, якій пощастило першим побачити вісника весни – жайворонка – вручали печиво у формі птаха. День весняного рівнодення у народі вважали магічним. У ніч на 20 березня незаміжні дівчата ворожили на майбутнє, а сни тлумачилися як віщі. 


Ворожіння на майбутнє

При випіканні пряників-жайворонків дівчата клали у сире тісто дрібні предмети. Кожен із них мав своє передбачення.
✦ каблучка – готуйся до весілля;
✦ гвіздок – буде привід для смутку;
✦ монета – житимеш у достатку;
✦ ключ – спадщина, прибуток, станеш власником нового житла;
✦ намистина – незабаром настане довгоочікувана вагітність;
✦ ґудзик – чекають численні обнови;
✦ сережка – до зустрічі з нареченою.
Увечері кожен по черзі брав по одному прянику і розламував. Знайденим предметом і судили про майбутнє.

У день рівнодення прийнято було співати спеціальних пісень – веснянок. Під час цього люди танцювали, водили хороводи, грали в ігри. Цим закликали тепло повернутись якнайшвидше.

Також не обходилось святкування і без весняного багаття. Воно мало бути якомога вищим і символізувало собою силу тепла і життя. Наші предки у день весняного рівнодення добували «нового вогню». Чоловіки робили це старовинним способом – шляхом тертя дерев’яних палиць, цей вогонь називали «живим». 

Що не можна робити у День Весняного рівнодення:

✦ Суворо заборонено в День Весняного рівнодення заздрити, навіть по-білому. Вважається, що будь-яке порівняння себе з кимось «відчинить двері» для затяжної депресії.
✦ Не думайте про погане, щоб не запрограмувати негатив на своє майбутнє. З'ясовувати стосунки, розпочинати конфлікти – це може зруйнувати стосунки. Емоції гніву та агресія призведуть до появи енергії руйнування у житті, тому їх слід уникати.
✦ У День весняного рівнодення в жодному разі не можна ображати дітей, кричати на них або відмовляти їм у проханнях. Наші пращури вірили, що виправити наслідки такої поведінки буде неможливо: дитина може знайти втіху в обіймах темних сил.
✦ Загалом у цей день не слід підвищувати голос, навіть у хорошому розумінні: не варто співати, наприклад, чи кричати в лісі. Гучні звуки привернуть увагу нечисті.
✦ Не слід призначати на 20 березня операцій, пов'язаних із зубами чи кістками. Взагалі від хірургічного втручання у цей день краще відмовитись, якщо є така можливість – ймовірно, не все пройде гладко.

Прикмети на день весняного рівнодення

✦ Тала вода крапає з дахів – до родючого року.
✦ Якщо до вечора похолодало, чекайте на заморозки.
✦ Прилетіли журавлі 20 березня – весна буде пізньою.
✦ Мороз в день весняного рівнодення означає, що ще сорок днів буде така погода.
✦ Вже прилетіли з вирію птахи, добре вродить хліб.

День Весняного рівнодення є унікальним часом, коли можна виправити помилки, пробачити образи та отримати прощення самим. Також вважається, що бажання, загадані цього містичного дня, обов'язково здійсняться. Бажаю вам миру та злагоди! Бажаю усім нам, щоб весна підняла бойовий дух та дала віру в близьку перемогу України!
І нехай для нас настане одна головна перемога!

Мирного неба, моя Україна💙💛
Пишіть у особисті повідомлення dolina_magii
Працюю дистанційно
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...