Translate

неділю, 30 квітня 2023 р.

Старослов'янське свято Вальпургієва ніч

У ніч з 30 квітня на 1 травня відзначається стародавнє містичне свято 
 Вальпургієва ніч.  Якщо Ви бажаєте дізнатися, що означає Вальпургієва ніч  ласкаво просимо на сторінку блога Dolina Magii

Вальпургієва ніч  стародавнє язичницьке свято відзначають не одне століття, а коріння воно бере у кельтських племен і німецькомовних народів. Жителі Німеччини, Австрії, Шотландії, Ірландії та країн Скандинавії й зараз святкують його. Стародавні слов’яни називали цю ніч Відьминою, а європейці  Вальпургієва. Українці, які підтримують традиції своїх предків теж святкують Вальпургієву ніч.

Вальпургієва ніч вважається особливою  в цей час по землі вільно ходить нечиста сила, а відьми збираються на шабаші. Але боятися цього не потрібно – є захисні обряди від нечисті. Крім цього, в цю ніч можна провести ритуали, які допоможуть позбутися від усього поганого в житті й привернути любов і достаток.

Як святкували Вальпургієву ніч в Україні

Про Вальпургу наші предки жодного уявлення не мали, а в ніч проти 1 травня святкували Живин день, вшановуючи покровительку Роду та Цілющої сили  богиню Живу. Цікаво, що у стародавніх слов'ян слово "життя" звучало як "живіт", тобто "живе тіло".

В цю дату проводилися язичницькі обряди, щоб вшанувати богів, які дарують родючість землі. Ритуали були чимось схожими на кельтські. Наприклад, розпалювання багаття, через яке дівчата та хлопці перестрибували, щоб очистити тіло та душу. А молоді дівчата брали в руки мітла і замітали все навколо, щоб прогнати нечисту силу.

Також жінки ходили до лісу, щоб зібрати цілющих трав. Вважалося, що вони мають особливі магічні властивості саме в ніч проти 1 травня. Було прийнято посипати поріг будинку піском, щоб відьми не могли ступити всередину. В домі ж запалювали всі свічки для захисту оселі від нечистої сили.

Заборони та повір'я

✦ У Вальпургієву ніч не варто приносити до будинку весняні гілки з кольором. За давньою традицією, особливо небезпечний бузок – колись вірили, що своїм солодким запахом він може крутити думки людини і наблизити смерть. Протилежну, позитивну енергетику у цей день має верба – вважалося, якщо вранці зірвати гілочку верби, засушити та дати її комусь із близьких людей, хто планує подорож, то він повернеться із прибутком та гарними новинами.
✦ Обережність слід дотримуватися в словах та вчинках. Вважається, що поминання нечисті, лайки, активна жестикуляція, дратівливість і агресія також роблять людину іграшкою в руках злих сил.
✦ Не можна одягати цієї ночі вбрання, яке було на Вас під час якогось конфлікту чи події. Вважається, що такий одяг зберігає негативну енергію, що приваблює духів. Також варто виключити чорний колір.
✦ За повір'ям, у ніч на 1 травня сняться лише пророчі сни. Всім відомо, що здійснюються вони тільки якщо зберегти їх у таємниці. Вранці обов'язково докладно запишіть усе, що наснилося. Кажуть, що всі символи та знаки – чи то кільце або поле з незабудками – мають особливе значення і пояснюють, що відбудеться в майбутньому.

Традиції та обряди

Вальпургієва ніч відзначається вночі 30 квітня на ознаменування квітучої весни. У багатьох країнах Західної Європи цієї ночі відзначається свято весни, що сходить до дохристиянських традицій. У кельтських країнах приблизно у цей час відзначався Белтейн, а деяких німецьких землях, в англійців, чехів, словаків і литовців першого травня прийнято водити хоровод навколо Травневого дерева. У лужичан із Вальпургієвої ночі до Вознесіння стояли травневі дерева.

Колись майже весь світ був «язичницьким». Зараз, коли половину людства звернули або до християнства, або до ісламу, язичників набагато менше, проте це ще не доказ того, що «язичництво» менш цінне порівняно зі світовими релігіями. «Язичні» свята були непросто червоними датами календаря, це особливі часи, коли витончуються межі між світами. І вони залежать від календаря, а він від них. У селах у Вальпургієву ніч проводилася магічна церемонія вигнання відьом: розпалювалися вогнища, на яких іноді спалювали солом'яне опудало відьми, або саму відьму, і робили обхід будинку зі смолоскипами, дзвонили до церковних дзвонів тощо.

Старі жінки і взагалі всі ті, хто не міг відразу відмовитися від язичницьких обрядів на користь християнства, незважаючи на сувору заборону, продовжували збиратися в недоступних місцях, щоб належним чином, тобто піснями та танцями, зустріти перше травня. Обстановка (востриці, дика місцевість), і, можливо, й навмисно розпускаються цими таємними язичниками чутки (щоб позбутися зайвих свідків), сприяли поширенню у народі розповідей про відьом, що збираються цієї ночі у різних недоступних місцях.

На священних горах Європи від Брокена в Німеччині до Лисої гори на Дніпрі – у ніч із 30 квітня на 1 травня щороку відьми на мітлах злітаються на "великий шабаш", а душі померлих виходять до людей. Кожна відьма є на свято разом зі своїм коханцем-чортом. Сам владика демонських сил  Сатана, в образі козла з чорним людським обличчям, важливо і урочисто сидить на високому стільці або великому кам'яному столі посередині зібрання. Всі присутні на сходці заявляють перед ним свою покірність уклінністю і цілуванням. Сатана з особливою прихильністю звертається до однієї відьми, яка в колі чарівників відіграє головну роль і в якій неважко дізнатися про їхню королеву (hexenkönigin). Злітаючись із різних країн і областей, нечисті духи та відьми повідомляють, що зробили вони злого, і змовляються на нові підступи; коли сатана незадоволений чиїми витівками, він карає винних ударами.

Потім, при світлі смолоскипів, запалених від полум'я, яке горить між рогами великого цапа, приступають до бенкету: з жадібністю пожирають кінське м'ясо та інші їсти, без хліба та солі, а приготовані напої п'ють із коров'ячих копит та кінських черепів. По закінченні трапези починається скажений танець, під звуки незвичайної музики. Музикант сидить на дереві; замість волинки чи скрипки він тримає кінську голову, а дудкою чи смичком йому служить то проста палиця, то котячий хвіст.

Відьми, схоплюючись з бісами за руки, з дикими веселощами і безсоромними жестами стрибають, крутяться і водять хороводи. Наступного ранку на місцях їх танців бувають видні на траві кола, ніби протоптані коров'ячими та козячими ногами. Повір'я це, відбите також Гете в трагедії «Фауст», склалося близько кінця VIII століття, ймовірно, так само, як виникла і поширилася віра в чаклунів і відьм взагалі: оскільки перше травня з особливою урочистістю святкували язичники.

У це свято багато хто проводить різні обряди та змови, завдяки яким люди хочуть позбутися проблем і покращити своє життя. У народі ходять легенди, що цієї ночі подібні ритуали набувають величезної сили. Більше інформації про обряди та ритуали у Вальпургієву ніч Ви знайдете на блозі Dolina Magii

У Вальпургієву ніч із 30 квітня на 1 травня проводиться магічний обряд зі свічкою. Для цього Вам потрібно усамітнитися в окремій кімнаті, запалити свічку, а на папері написати все те, чого Вам хотілося позбутися. Потім цей аркуш паперу потрібно піднести до полум'я свічки, а поки він горітиме, три рази прошепотіти:
«Згоріть усі печалі, Вищі Сили, даруйте мені щастя, яке обіцяли!». Після того як папір згорить повністю, потрібно дочекатися, щоб свічка сама згасла.

Прикмети:

✦ У Вальпургієву ніч сняться пророчі сни.
✦ Якщо випити на світанку колодязної води, то здоров'я буде міцним.
✦ Якщо вмитися ранковою росою, краса збережеться на весь рік.
✦ У Вальпургієву ніч душі померлих виходять до людей.
✦ Якщо на світанку зірвати вербу, а потім засушити і дати її мандрівникові, він повернеться з прибутком та добрими звістками.
✦ Сплетений вінок із зірваного в Вальпургієву ніч плюща зробить вас в очах коханого невимовною красунею.

Народжені в це свято люди мають надприродні здібності, особливо жінки. Звичайно, далеко не кожен, хто народиться у Вальпургієву ніч з 30 квітня на 1 травня, зможе розпізнати в собі ці можливості, але той, хто зможе це зробити, набуде неймовірної сили. Однак, якщо вірити легендам, цей дар має й негативні сторони. Наприклад, у таких людей дуже складно складаються стосунки в дитинстві та юнацтві з однолітками та однокласниками. Часто таким людям ближчі тварини, особливо собаки, ніж люди. Тому часто у людей, народжених у Вальпургієву ніч, не складаються особисті стосунки. Можливо, це є платою за їхній дар.

Звичайно, кожна людина самостійно приймає рішення, у що їй вірити і чи всерйоз приймати всі легенди, пов'язані з цим святом. Однак навіть у сучасному світі багато хто вірить, що Вальпургієва ніч з 30 квітня на 1 травня – це час містики і поспішають зробити все можливе, щоб захиститися від нападок відьом.

Мирного неба, моя Україно💙💛
Пишіть у особисті повідомлення dolina_magii
Працюю дистанційно
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...