Translate

четвер, 14 квітня 2022 р.

Мартин-лісогон: народний календар на 14 квітня

Народне свято «Мартин Лісогон» відзначається 14 квітня. За прикметами цього дня судили про погоду навесні і восени, а також про те, коли слід висаджувати саджанці. Інші назви свята: «День Мартина», «Вороняче свято», «Пташині обереги».

Заборони та повір'я на 14 квітня

✦ 14 квітня лисиці бувають, як правило, сліпі та глухі – їх можна ловити «голими руками». Проте робити цього не варто – ліс захистить своїх мешканців: згодом той, хто образив лисицю на Мартина, заблукає чи стане здобиччю диких звірів. У це вірили наші прапрапрадіди.
✦ 14 квітня слід побоюватися ворона. У народі казали, що на Мартина він купає у калюжах своїх дітей. Тому всі вологі місця краще обходити стороною, щоб не прогнівати цього зловісного птаха.
✦ Суворо заборонено в цей день брехати і давати свідомо нездійсненні обіцянки. Вважається, що в іншому випадку незабаром можна зіткнутися з важкою проблемою або великими втратами.
✦ Не рекомендується на Мартина прати разом речі подружжя. Якщо ослухатися цієї народної ради, то між чоловіком і дружиною трапиться розлад, який може навіть призвести до розриву шлюбу. У цьому впевнені наші предки.
✦ Вони ж вважали, що 14 квітня не можна байдикувати і лінуватися. За повір'ями, якщо на Мартина «лежати на печі», незабаром все накопичене обернеться прахом.

Народні традиції 14 квітня:

Лисогоном день прозвали через лисиць, які 14 квітня кидають старі нори та починають рити нові. У цей час тварина сліпне і глухне, тому його можна легко впіймати навіть голими руками. Зазвичай вважалося, що цей процес триває близько трьох днів. Мисливці не втрачали такої нагоди і із задоволенням цього дня полювали на лисицю. Говорили, що прозрівають лисиці лише після воронього клювання.

14 квітня було прийнято виявляти повагу до ворона. Друга назва дня: «Вороняче свято». На Мартина Лісогона та у ворон вистачало клопоту та турбот, адже цього дня у них велика подія – проводи однорічного племені у власні гнізда. Тепер воронята будуть самі годуватись і ростити своє потомство, без допомоги батьків. Літні люди казали, що перш ніж відпустити своїх діток, ворони обов'язково влаштовують спільні купання в струмках або калюжах  це останній прояв піклування батьків про дітей. Мабуть, тому назвали 14 квітня «Вороняче свято».

Ворона називали мудрим і речовим птахом, приписували йому магічну силу. Щоб задобрити ворона, треба було зварити кашу, винести в сковороді на полі і перевернути вгору дном. Птаха привабить блиск, і він обов'язково зацікавиться. Після цього сковороду потрібно прибрати. Вважалося, що прикормлений таким чином ворон оберігатиме господарство.

На Мартина Лісогона зазвичай влаштовували оглядини та сватання, вірячи, що батьки дітей так само легко відпустять із дому для створення свого сімейства, як і ворони воронят. Ритуал відпускання був схожий на воронячий: мати з дочкою або батько з сином йшли в лазню попаритися і отримати батьківські настанови, як правильно будувати сімейні стосунки, щоб не сваритися, а жити у мирі та злагоді. Після цього батько чи мати віддавали своїй дитині власний рушник, який допоможе у важкі хвилини знайти правильне рішення у спірних ситуаціях із другою половинкою.

З Мартинова дня починалася оранка і сівба ранніх хлібів. Тож на погоду звертали особливу увагу. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою, то буде хороший урожай. Насіння вже були готові, перебрані і залишалося тільки взяти їх з собою на ріллю. На Мартина прийнято було працювати від зорі до зорі, щоб підготувати під посів якомога більшу площу.


Прислів'я та приказки:
 «Земля турботу любить».
 «Земля хоч і годує, але й сама їсти просить».
 «Зерно міряють мірою, а людей – вірою».
 «Більше землю удобряй – вищим буде врожай».
 «Ворон старий не каркне задарма».
 «Як не бадьорили ворона, а до сокола далеко їй».
 «Ворон каркає – до нещастя, ворона – до негоди».
 «Білу ворону та свої заклюють».
 «Хочеш їсти калачі – не сиди на печі».
 «Що глибше насіння сховається, то краще вродиться».

З воронами в народі пов’язано чимало прикмет. Багато з них негативні:
- Ворона каркає – до неприємностей, кричить над будинком – до смутку.
- Якщо ворона каркає над будинком, в якому є хворий, – до його смерті.
- Ворона у дворі купається – до невдачі.
- Ворона через двір летить – до лиха.
- Ворона каркає на церкви – до небіжчика на селі, на хаті – до небіжчика у дворі.
- Якщо зграя ворон влітку каркає – до дощу, взимку – до морозу.


Народні прикмети на 14 квітня:

✦ На Мартина куряча сліпота на лисиць нападає.
✦ Лисиця і уві сні у мужика кур вважає.
✦ Якщо день видався дощовим, землю можна буде легко зорати.
✦ У небі хмари та хмари перемішані, отже, незабаром буде дощ із вітром.
✦ День сонячний та теплий – до хорошого врожаю.
✦ Якщо зацвітає верби і прилетіли стрижі та ластівки, то час у садах висаджувати саджанці.
✦ Якщо вороння під хмари збивається – бути морозу, а якщо сидить зграя на землі – до відлиги.
✦ Чим більше на Мартина Лісогона працювати, тим більше прийде добра до будинку.
✦ У Мартинов день прийнято проводити оглядини та сватання. Вважається, що якщо вони відбулися цього дня, то дорога молодих буде легкою, як пташине крило.
✦ На церкві ворон каркає до небіжчика на селі; на хаті – до покійника на подвір'ї.
✦ Якщо ворон летить через двір – не бути добру.
✦ Ворон каркає до нещастя, ворона – до негоди.
✦ Якщо каркає вороня зграя влітку – до дощу, взимку – до морозу.
✦ Якщо людина співала в лісі і натикалася на ворона, то це віщувало зустріч із вовком.
✦ Якщо 14 квітня йшов дощ, значить рілля буде ганою.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

    З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...