Translate

неділю, 10 квітня 2022 р.

Терентій Маревний: народний календар на 10 квітня

Народне свято «Терентій Маревний» відзначається 10 квітня. За прикметами цього дня судили про врожайність хліба. Інші назви свята: «Терентій», «Терентьєв день», «День сонцезаходу», «День дружин, що каються».

Заборони та повір'я на 10 квітня

✦ Не рекомендується вживати гарячу їжу до обіду. Наші пращури вважали, що інакше можна опинитися в центрі великого скандалу.
✦ Ніхто, крім матері, цього дня не повинен цілувати дитину, яка ще не ходить до школи. Навіть батькові дотики можуть відібрати у малюка сили і зробити його примхливим.
✦ Заборонено 10 квітня влаштовувати свята, галасливі посиденьки з танцями та співами. Велика ймовірність того, що веселощі закінчаться сварками та сльозами.
✦ Якщо дружина зрадила чоловіка, 10 квітня їй краще зізнатися у своєму вчинку. Якщо жінка не розповість про свою провину, це призведе до катастрофічних наслідків для сім'ї.

Народні традиції 10 квітня:

Маревним день прозвали на честь сонця, що сходить у мареві, тобто в
тумані – стародавньої прикмети, за якою наші предки судили про родючість майбутнього сезону. Поняття східної та західної сторони світу було дуже важливим для народу. Слов'яни вважали, що Схід – це місце, де народжується Сонце, яке вважається могутнім світилом, що дарує життя всьому живому навколо. Коли було введено християнство, його стали сприймати як місце, де живе Бог, а Захід називали володіннями Сатани. У язичництві день і ніч наділялися людськими рисами, були ворогуючими братом і сестрою.

За народними повір'ями, якщо сонце при сході 10 квітня було оточене серпанком, можна очікувати цього року хорошого врожаю хліба. А якщо при сході небо навколо сонця виявлялося ясним, нічого приємного це не обіцяло. Селяни вважали, що в такому разі їм доведеться переорювати землю та сіяти хліб наново, бо після першої висадки нічого не зійде.

До цього часу встановлювалася тепла погода, яка перетворювала сніг, що тане, у брудне чавкаюче місиво. У розпалі була весняна бездоріжжя, всюди текли струмки, глина і грунт розм'якшали. З цієї причини день називали «невиїзним», що означає «в далеку дорогу краще не пускатися».

За народним повір'ям, 10 квітня дружина, що грішила, повинна обов'язково покаятися. Але це не потрібно сприймати як універсальний засіб. Прощена буде лише та, яка щиро кається у скоєному гріху, бажає налагодити стосунки з чоловіком та відновити мир у сім'ї. На Терентія слов'яни не гидували і любовною магією. Жінки мили підлогу, прали одяг, поливали кімнатні рослини, а в кімнаті, де спала сім'я, запалювали свічку рожевого кольору. Вважалося, що всі ці нехитрі дії допоможуть притягнути до будинку позитивних та корисних людей.
    Прислів'я та приказки:
    ✔ «Навколо бруд – ні проїхати, ні пройти».
    ✔ «На Терентія дорога валиться».
    ✔ «Терентій – день сонцезаходу».

    Народні прикмети на 10 квітня:

    ✦ Сонце від сходу і до заходу сонця оточене маревом (туманністю), то літо буде хлібородне.
    ✦ Якщо ж 10 квітня серпанки немає, то люди розуміли, що, швидше за все, доведеться засівати поле заново, переоравши його.
    ✦ Молоді павуки з'явилися – теплі дні скоро настануть.
    ✦ Якщо старі павуки 10 квітня сидять на павутині високо, то вночі можливі заморозки.
    ✦ Якщо у День Терентія захід сонця був багряним, то слід очікувати бурі.
    ✦ Сонце світить, і на небі немає жодної хмаринки – прикмета до того, що настав час вирушати переорювати озиме поле і засівати його ярими. По суті, саме на цей знак зазвичай чекали селяни, щоб вирушити на роботу.
    ✦ Якщо ліщина 10 квітня прикрашена пухнастими сережками, то земля більше промерзати не буде.
    ✦ Якщо вранці 10 квітня стоїть туман навпроти сонця, то протягом дня швидше за все піде дощ.
    ✦ Зозуля кричить голосно, значить дні будуть теплими.
    ✦ Якщо йдуть дощі 10 квітня, то така сама погода буде у перші тижні травня.
    ✦ Багато птахів на деревах, то ця прикмета до того, що літо буде спекотним та безхмарним.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

    З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...