Translate

середу, 13 квітня 2022 р.

Фомаїда Медунка: народний календар на 13 квітня

Народне свято «Фомаїда Медунка» відзначається 13 квітня. Цей день отримав свою назву, тому що з давніх-давен вважається, що саме 13 квітня слід вирушати в ліс і збирати медунку, адже зараз вона максимально наділена цілющими властивостями. Інші назви свята: «Фомаїда»«День Фомаїди»«Заячі іменини».

Заборони та повір'я на 13 квітня

✦ За повір'ями, 13 квітня не слід виявляти підвищений інтерес до протилежної статі, інакше доведеться століття провести на самоті.
✦ 13 квітня не слід пити парне молоко, воду з-під крана та іншу сиру рідину – все треба ретельно прокип'ятити. Інакше можна нашкодити здоров'ю.
✦ Не рекомендується у цей день приймати у будинку неприємних гостей  згодом цілий рік їх вигнати з дому не вдасться. У цьому були певні наші прапрапрабабуся.
✦ Вони ж не радили 13 квітня вирушати в далеку дорогу в темному одязі. У народі вважали, що чорними шатами можна привернути увагу нечистої сили  тоді під час подорожі, розпочатої на Фомаїду, може статися щось погане.

Народні традиції 13 квітня:

Вважається, що цього дня медунка набирає цілющої сили. Звідси і
назва свята. Фомаїдов день вважався сприятливим для збору медунки. Іти на збирання квітки мала старша в сім'ї жінка. Для цього їй обов'язково треба було надіти вивернутий кожух, щоб убезпечити себе від нападу дикого звіра.
Медунка з давніх-давен славилася своїми цілющими властивостями. У народній медицині до її допомоги вдавалися за багатьох захворювань. Чай із подрібненого листя допомагав при захриплостях і болях у горлі, при кашлі та застуді. Для загального зміцнення організму її додавали у їжу. Але найціннішим у рослині вважався сік.

13 квітня збирали не лише медунку, а й перший щавель. З цих двох рослин готували корисні салати, додаючи туди олію. Це блюдо повинен був з'їсти кожен член сімейства, а також гість, – вважалося, що воно подарує міцне здоров'я та захистить від пристріту та псування. Також щавель клали і в борщ. Особливо смачними навесні були борщ по-монастирськи, в які крім щавлю входили петрушка, цибуля, картопля і масло. Для кращого смаку, щи треба було готувати в чавунному горщику або каструлі в духовці. У готові борщ зазвичай додавали сметану.

З дня свята Фомаїди Медунки  починають вилітати джмелі. Також сьогодні відзначаються іменини зайців, тож люди несли їм подарунки, складаючи їх біля пенька. Це могла бути морква, капуста чи інші овочі. Знахарі цього дня замовляли людей від нещасть. У народі 13 квітня прийнято було молитися святій Фомаїді про звільнення від блудного гріха.

Прислів'я та приказки:
✔ «Дери лико, поки б'ється».
✔ «Більше землю удобряй – вищим буде врожай».
✔ «Весняний день рік годує».
✔ «Де вода – там і верба; де верба – там і вода.
✔ «Де дубняк, там і березняк».
✔ «Днем раніше посієш, тижнем раніше пожнеш».


Народні прикмети на 13 квітня:

✦ Гучно кукує зозуля – у наступні дні погода буде теплою.
✦ Якщо розпустився дуб, то літо буде теплим. На ньому залишилося багато жолудів, отже, чекають урожайні літні місяці, а зима прийде дуже холодна.
✦ Якщо верба зацвіла, то холодів більше не буде.
✦ Дощ пішов 13 квітня, така погода буде ще тиждень.
✦ Помітили, що на луках, лісових галявинах або між кущами розпустилися дзвіночки первоцвіту золотисто-жовтого кольору – незабаром потеплішає і весна набере повної сили.
✦ Гримає вночі – до зміни погоди.
✦ Горобці 13 квітня у калюжі купаються – до тепла.
✦ Ворони на верхівках дерев сидять – до тепла, посередині дерева – до похмурої погоди, на землі – до похолодання.
✦ Той, хто 13 квітня побачить зайця, буде весь рік щасливим.
✦ Поганий знак, якщо 13 квітня обкотять брудом – ходити із заплямованою репутацією ще 40 днів.
✦ Жаби кричать – час сіяти.
✦ Голуби 13 квітня воркують біля будинку незаміжньої дівчини – скоро її посватають.
✦ Вночі на небі було багато зірок – рік буде врожайним.
✦ Весілля на 13 квітня намагалися не призначати, оскільки вважалося, що подружжя змінюватиме одне одному. Але якщо немає можливості вибрати іншу дату, то треба було перед молодими, що йдуть до вівтаря, розсипати горох, а при виході – кашу пшеницю, тоді ця прикмета не спрацює.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

    З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...