Translate

вівторок, 29 серпня 2023 р.

29 серпня Горіховий Спас або Хлібний Спас Третій Спас

Свята Спаса в серпні завершуються третім, головним серед усіх, Горіховим Спасом, який випадає на 29 серпня. Це свято має багато інших назв: Малий, Хлібний Спас, Холодний, Полотняний.

Заборони та повір'я на 29 серпня:

✦ Третій Спас – свято, тісно пов'язане з врожаєм, а воно прямо залежить від праці та сил, вкладених у роботу в полі та городі. Тому в цей день не можна лінуватися, інакше голодуватимеш увесь рік.
✦ Не можна відмовляти у допомозі тим, хто її потребує. Прийнято пригощати сиріт, бідних, хворих та безпритульних.
✦ Незважаючи на те, що свято пов'язане з лісом, де ростуть горіхи, ходити туди просто так не можна. У цей особливий час людина вразлива перед злими силами, що розгулялися. Щоб захиститись від них, потрібно брати з собою оберіг.
✦ Джерельна та кринична вода вважалася в Горіховий Спас цілющою, тому той, хто осквернив джерело або криницю, накликав тим самим на себе біди.

Іменини 29 серпня святкують:

Ганна, Герасим, Демід, Кім, Лаврентій, Никодим, Ніл, Олександр, Сабіна, Яків.
Вітаю з іменинами!
Народжений 29 серпня матиме сильний характер, непоступливий. Грошей ніколи не потребуватиме, а ось справжнє кохання так і не зустріне. Їм дано дар розбиратися в деревах. Дуже часто люди, народжені 29 серпня, наділяються таємними знаннями та можуть передбачати майбутнє. Як талісман їм підходить алмаз.
Ім'я дня – Ганна
Ганні, яка народилася в серпні, більше підходить за духом робота, пов'язана з людьми. Вона може бути сестрою милосердя, вчителькою, вихователем. Повністю віддає себе роботі, не переймаючись при цьому матеріальною стороною справи. Більше інформації про ім'я Ганна Ви знайдете на блозі Dolina Magii

Народні традиції 29 серпня:

Горіховий Спас – традиційний час ярмарків. Але й час покупок: вирушати туди просто подивитися не можна було. Обов'язково слід було щось купити, щоб у наступний рік не відчувати нестачі в грошах. Особливо цінним вважалося принести з "горіхового" ярмарку полотно. Одяг для дитини, пошитий з нього, обіцяв здоров'я малюку та благополуччя його сім'ї. Такий вислів у народній традиції святкування Горіхового Спасу знайшла легенда про потрет Христа, зроблений на полотні.

Третій Спас збігається із завершенням Успенського посту, тому 29 серпня зазвичай влаштовувалися пишні застілля, на чолі яких був свіжоспечений хліб. Також подавалися грибні, м'ясні та рибні пироги, горіхові страви, каша, печені яблука, пряники та печива. Проте готували страви лише після того, як принесуть освячені дари природи із церкви. А вечеряти сідали за стіл, на якому горіли свічки, та після спільної молитви.

Крім того, 29 серпня було прийнято чистити джерела та колодязі. Є давня традиція пити воду з криниць та джерел, бо вона може наділити людину здоров'ям на рік уперед. Крім того, ті, хто обійде джерело по колу, дванадцять місяців не знатимуть бід та хвороб.

У Третій Спас робили з ліщини банні віники: вони виліковували від найважчих недуг. Сушили їх далеко від інших. За традиціями Горіхового Спасу вважається, що сила води та горіха зробить тіло міцним та захистить від недоброго ока. Цього дня ходять у лазню та паряться там із горіховими віниками.

Однією з важливих традицій цього дня був похід найстаршої жінки в сім'ї за врожаєм горіхів. Кількість набраних нею плодів вважалася мірою інших членів сімейства, збирають горіхи протягом тижня. Перший врожай вважався цілющим, тому ці горіхи використовували для лікування різних недуг – болю у грудях, проблем із травленням та інших. Не викидали й шкаралупу, – робили з неї настоянки.

Наші предки були переконані, що на Третій Спас гілки ліщини наповнюються магічною силою. Говорили, що саме на Горіховий Спас відьми, чаклуни та знахарі ходили до лісу для того, щоб запастись.
гілочками, листям і корою ліщини для лікування людей та проведення різних ритуалів. З цих гілочок робили магічні палички, виготовляли амулети та талісмани.

Здавна існувало повір'я, згідно з яким той, хто завжди носить із собою гілочку з двома або трьома горіхами, ніколи не відчуватиме фінансових труднощів, оскільки саме горіхи вважаються символом багатства та матеріального благополуччя. Якщо у цей день вирушить у далеку подорож, то вона пройде спокійно, без будь-яких інцидентів.

Горіховий (Третій) Спас визнаний виключно жіночим святом, тому представницям слабкої статі цього дня не варто працювати. Найкраще присвятити його зустрічі з найближчими подругами, веселощами та відпочинком, пригостити їх ласощами власного виготовлення або солодкою випічкою.

Дівчата ж влаштовували ворожіння, завдяки якому впізнавали свою долю. Варто було лише зірвати з дерева горіх та з'їсти його. Смак плоду був свідченням того, що на дівчину чекає в майбутньому: якщо трапився солодкий горіх – до великого кохання, гіркий – чекай від коханої зради, недозрілий – карауль важливу звістку, гнилий – бути біді.

Приказки та прикмети:

▪️ «Третій Спас хліба припас».
▪️ «Добрий Третій Спас – взимку буде квас».
▪️ «Перший Спас – на воді стоять; Другий Спас – яблука їдять; Третій Спас – на зелених горах полотна продають».
▪️ «Третій Спас – усім святам свято».
▪️ «Петрівка – голодування, а Спасівка – ласунка».

Народні прикмети на 29 серпня:

✦ Знайти подвійний горішок у Хлібний Спас – стати удачником, а от гнилий, навпаки, обіцяє неприємності, а червивий – біди.
✦ Багатий врожай горіхів на Горіховий Спас – наступного року пшениця вродить.
✦ Під час збирання горіхів один упав і вдарився об голову – прикмета несподіваного прибутку.
✦ Покласти перший прибуток, отриманий під час ярмарку в Третій Спас, в затишне місце – жити цілий рік у достатку.
✦ Той, хто 29 серпня купить сорочку з натуральної тканини, за прикметами, рік не знатиме сварок та скандалів у сім'ї.
✦ Вмитися сьогодні водою з колодязя, а потім втерти обличчя білим рушником – зберегти надовго молодість та привабливість.
✦ Якщо скуштувати всі страви, що стоять на святковому столі у Хлібному Спасі, то можна залучити у своє життя удачу.
✦ Якщо в день Спаса на полотні оббризкали водою – до успіху, самі пролили на себе – до прибутку, впали в річку – позбутися хвороби.
✦ Якщо в річках та водоймах водна гладь спокійна, то восени буде мало дощів та похмурих днів, а взимку – хуртовини та завірюха.
✦ Гроза в Горіховий Спас віщує теплий вересень
✦ Якщо журавлі відлітають до Третього Спаса – під Покров (14 жовтня) будуть морози; якщо ні – то зима буде пізня.
✦ Ластівки відлітають у три Спаси.
✦ Побачили коло, що утворилося неподалік Місяця – назавтра очікується дощова погода; далеко – опади випадуть через 1-3 дні.
✦ Якщо на нічному небі зірки мерехтять білим світлом, то буде сухо та ясно; приховані за шаром хмар – невдовзі підніметься сильний вітер.

У день Горіхового Спаса хочу побажати, кожному гостю Dolina Magiiзавжди мати захист від негод і бід, як горіх, захищений шкаралупою. Нехай Ваше здоров'я та здоров'я рідних буде міцно-горіховим, а життя хлібо-ситним. Бажаю Вам доброго врожаю: снопи удач, корзини успіхів, мішки радості та повні засіки благополуччя. Хай небо буде мирним, чистим та ясним, нехай щастя буде вічним та міцним. Нехай серпень принесе добрий врожай у всіх нюансах Вашого життя!

Віритимемо, що найближчим часом війна, розв'язана путінською ордою, закінчиться нашою перемогою! Слава ЗСУ! Слава Україні! Героям слава!

Мирного неба, моя Україна💙💛
Чарівного свята
Вам потрібна магічна допомога?
Консультація+діагностика негативу.
Пишіть у особисті повідомлення dolina_magii
Працюю дистанційно
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...