Translate

субота, 19 серпня 2023 р.

19 серпня Яблучний Спас або Другий Спас

Услід за Медовим Спасом настає другий Спас –
 Яблучний, який святкується – 19 серпня. Яблучний Спас із часів наших предків залишився першим святом збирання врожаю – Святом перших плодів. Цей день символізує настання осені та перетворення природи.
Інші назви свята: «Переображення»«Другий Спас»«Середній Спас»«Спас на горі»«Горохів день»«Свято перших плодів»«Перші осеніни».

Заборони та повір'я на 19 серпня:

✦ На Яблучний Спас не можна лаятися, поганословити, обговорювати та засуджувати людей.
✦ На Другий Спас заборонено виконувати будь-які роботи, крім приготування їжі та збору врожаю: не можна шити, в'язати, займатися збиранням та будівельними роботами: "хто на Спаса шиє – до кінця днів сльози ллє".
✦ Не слід забувати, що йде Успенський піст. Не можна розважатися, їсти м'ясо, яйця, жирну їжу, і все, що викликає залежність. До таких продуктів можна віднести каву, чай, алкоголь тощо.
✦ 19 серпня не можна вбивати комах – вважається, якщо муха сіла на руку двічі – весь рік Вам супроводжуватиме удача. При цьому важливо комаху не проганяти, а дочекатися, поки вона сама полетить.
✦ Надкусивши яблуко 19 серпня, можна передбачити свою долю: якщо яблуко кисле – варто чекати на неприємності, якщо солодке – удача найближчим часом постукає у ваш будинок.
✦ Батькам, чия дитина померла, потрібно цього дня віднести яблука на її могилу.

Іменини 19 серпня святкують:

Агап, Лев, Сара, Текла, Юлій.
Вітаю з іменинами!
Людина, яка народилася 19 серпня, буде щасливою в усіх відношеннях. Як талісман йому слід носити сапфір.
Ім'я дня – Сара
Сара, що народилася в серпні, зовсім неконфліктна і вміло оминає перешкоди. Її самооцінка іноді нестабільна і не вміє ставити собі правильні мети. Сара добра, чуйна і товариська, іноді трохи нервова і не любить, коли їй щось нав'язують. У неї досить болюче самолюбство і якщо вона стане на шлях самоствердження, то може зіпсувати стосунки з оточуючими.

Народні традиції 19 серпня:

У давні часи 19 серпня був днем, коли за народними повір'ями природа починала перехід від літа до осені та зими. Цього дня було прийнято нести до капищ – язичницьких храмів – новий урожай. Так люди дякували природі за її дари і зустрічали осінь.

Згідно з повір'ями, до Яблучного Спаса вживати яблука заборонено 
 ці плоди вважаються гріховними, так як саме їх з'їла Єва, зірвавши з Древа Пізнання. Зате по настанні свята концепція змінюється  яблука ставлять на стіл, пригощаючи рідних і близьких. Слов'яни вірять, що якщо 19 серпня загадати бажання і з'їсти яблуко, то задумане обов'язково здійсниться.

На той час у садах масово дозрівали яблука. Їх збирали, їли з медом і цукром, а також готували з них різні страви. Цього дня прийнято варити варення і компоти з яблук, пекти пироги та іншу випічку. У народних традиціях пироги пекли з пісного тіста, причому кожна господарка мала власний рецепт приготування яблучного пирога, тому, приходячи в гості, можна було скуштувати якусь нову смачну страву.

Для того, щоб частування було не тільки смачним, але і цілющим, під час готування потрібно вимовити змову:
Що загадано, то надумано.
Що надумано, то збудеться.
Що збудеться, то не минеться.
Після того, як всі страви будуть приготовлені, можна відправитися в сад, щоб зібрати решту урожаю яблук. Тільки ввечері дозволено сідати за стіл і вживати їжу.

Дівчина, яка бажає якнайшвидше вийти заміж, 19 серпня готувала яблучні пиріжки, якими пригощала хлопців: вона виходила за ворота свого будинку, виносила на білому рушникові свіжоспечені пироги, зазивала хлопців примовками та піснями. Їй могли допомогти у цьому молодші сестри.

У південних та західних слов'ян Яблучний Спас вважався днем, з якого розпочинався збір винограду. У капанців у цей день не дозволяли їсти червоний виноград, щоб людина не се пребразі, тобто, щоб у неї на обличчі не виступили червоні плями. Цього дня у виноградниках господарі робили магічні дії, спрямовані на підвищення врожайності винограду.

19 серпня влаштовувалися торги, де виставляли цілі вози з яблуками. Крім того, люди, які мали сади, вважали своїм обов'язком у цей день пригостити плодами хворих, жебраків та сирих: «На другий Спас та жебрак яблуко з'їсть». Тих, хто порушував цей звичай, вважали людьми непорядними.

Існувала ще одна традиція: наприкінці цього дня молодь виходила на пагорб і співала пісні, присвячені Великому Божеству – Сонцю, прохаючи його залишитися на небосхилі якомога довше, щоби можна було при ньому прибрати врожай.

З давніх-давен у цю дату було прийнято згадувати своїх померлих родичів і приносити на їхні могили овочі та фрукти (найчастіше яблука). Крім того, по дорозі до цвинтаря необхідно пригощати ними жебраків, маленьких дітей і немічних старих, щоб згодом не відважитися жадібними і непорядними людьми.

Прислів'я та приказки:

▪️ «Другий Спас шубу припас».
▪️ «Прийшов Другий Спас – тримай рукавички про запас».
▪️ «Хто на Спаса шиє – до кінця днів сльози ллє».
▪️ «На другий Спас і жебрак яблуко з'їсть».

Народні прикмети 19 серпня:

✦ Який Другий Спас, такий і січень.
✦ Сухий день віщував суху осінь, мокрий – мокру, а ясний – сувору зиму.
✦ З'їсти яблуко, зірване на Спас прямо з дерева, – до прибутку.
✦ Якщо при перенесенні кошика або відра з яблуками вони розсипалися, плоди рекомендується роздати людям, щоб ті згадали померлих родичів господаря яблук.
✦ Якщо з'їсти горіховий пиріг на Спас – весь рік здоровий будеш.
✦ Під час роботи в саду реп'ях пристав – до майбутнього рясного врожаю.
✦ Бджоли рояться – до ранньої холоднечі.
✦ На ложку в Яблучний Спас сіла бджола – до багатства.
✦ Садівникам на Другий Спас слід пригощати всіх яблуками. Тоді наступний рік буде врожайним.
✦ Збираючи яблука цього дня, побачити павука, що опускається павутинням, – добрий знак. Павук обплутав яблуко павутиною – до приємного сюрпризу.
✦ Якщо в лісі з'явилися рижики, значить, час вирушати за першим врожаєм осінніх опеньків.
✦ Жителі прибережних міст почули, що гудки пароплавів та інших суден звучать незвично глухо – незабаром погода налагодиться.
✦ Трава вранці без роси – до різкого похолодання.
✦ Мухи повільно літають 19 серпня – до холодної осені.

Віритимемо, що найближчим часом війна, розв'язана путінською ордою, закінчиться нашою перемогою! Слава ЗСУ! Слава Україні! Героям слава!

Мирного неба, моя Україна💙💛
Чарівного свята
Вам потрібна магічна допомога?
Консультація+діагностика негативу.
Пишіть у особисті повідомлення dolina_magii
Працюю дистанційно
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...