Translate

неділя, 13 серпня 2023 р.

Три Спаси у серпні: Медовий, Яблучний, Горіховий

Серпень відомий нам не лише як останній літній місяць, коли починають готуватися до осені. Ще цей місяць багатий на різноманітні свята. Особливо багато тих, що корінням сягають слов'янських традицій. Серед них виділяються три Спаси – Медовий (14 серпня), Яблучний (19 серпня) та Горіховий (29 серпня). З давніх-давен зі святами пов'язано безліч прикмет, до яких намагаються прислухатися і запам'ятовувати, а також різного роду ворожінь і обрядів.

Перший Спас

За традицією, що склалася за багато років, перший Спас Медовий святкується 14 серпня. Друга його назва – Маковія. У це свято обов'язково слід поласувати медом. 14 серпня починається Успенський піст, дозріває мак, і бджоли закінчують збирання меду та починають консервацію сот на зиму.

Цей день весь належав дітям та дівчаткам. Дорослі дівчата також святкували та не працювали. Вони збиралися, ходили в ліс за зіллям, збиралися гуртками, проводили свої жартівливі ігри, а в лісі співали спасові пісні. Спеціально дівочими чарівними квітами у "маковійській квітці" були любисток, чебрець, ласківці, кудрявці. До "маковійської квітки" додавали і головку невеликого соняшника, і все це пов'язували червоною стрічкою, щоб вся родина була здоровою. Деякі додавали кілька стеблів конопель чи льону. Бувало, головки маку в'язали в окремий букет.

Основні прикмети на Медовий Спас:

✦ мед, освячений у цей день у церкві, стає цілющим;
✦ мак, зібраний на Медовий Спас, зробить випічку не лише ароматною, а й лікувальною;
✦ для збереження удачі краще не купатися у відкритих водоймах;
✦ покуштувавши меду, жінка може попросити прощення у ангела-охоронця за будь-який гріх. 

Ще одна назва цього свята  Мокрий Спас. Зазвичай саме цього дня наші пращури освячували водойми, чистили колодязі і купали тварин. Більше інформації про Медовий Спас Ви знайдете на блозі Dolina Magii

Другий Спас

Услід за Медовим Спасом настає другий Спас – Яблучний, який святкується – 19 серпня. Яблучний Спас із часів наших предків залишився першим святом збирання врожаю – Святом перших плодів. Цей день символізує настання осені та перетворення природи. З цього дня в давні часи пекли пісні пиріжки і пироги з яблуками, варили варення. На заході сонця проводжали сонце з піснями: природа розгорталася до осені та зими. Яблука – головна прикраса святкового столу цього дня, подарунок кожному гостю та навіть жебраку.

Основні прикмети на Яблучний Спас:

✦ яка погода у цей день, така сама очікується на Покров;
✦ зранку дуже корисно з'їсти яблука з медом;
✦ безхмарна погода віщує холодну та затяжну зиму;
✦ дуже тепла погода 19 серпня – січень буде малосніжним, дощова – снігу буде багато;
✦ ідеальний час для випікання пирогів, консервації та приготування різних страв з яблук;
✦ муха, що сіла на руку до успіху, а дві комахи на руці до виконання бажання;
✦ якщо при збиранні врожаю, яблуко випало з відра, його потрібно віднести на цвинтар і залишити могилі когось із близьких.
Більше інформації про Яблучний Спас Ви знайдете на блозі Dolina Magii

Третій Спас

Свята Спаса в серпні завершуються третім, головним серед усіх, Горіховим Спасом, який випадає на 29 серпня. Це свято має багато інших назв: Малий, Хлібний, Холодний, Полотняний.

Раніше на свято у багатьох містах влаштовували ярмарки, де продавали домоткані полотна. Вважали, що торгівля цього дня має бути особливо сприятливою. До кінця літа дозрівають волоські та лісові горіхи. Їх збирали, святили в церкві, а потім частину їх запасали на зиму, а частину вживали в їжу. І, оскільки добігає кінця сезон збору врожаю, у цей день печуть хліб із свіжозібраного зерна. Одна з важливих традицій свята – сідати увечері до столу, де має бути горіхова настоянка, хліб та пироги.

Дівчата ж влаштовували ворожіння, завдяки якому впізнавали свою долю. Варто було лише зірвати з дерева горіх та з'їсти його. Смак плоду був свідченням того, що на дівчину чекає в майбутньому: якщо трапився солодкий горіх – до великого кохання, гіркий – чекай від коханої зради, недозрілий – карауль важливу звістку, гнилий – бути біді.

Основні прикмети на Горіховий Спас:

✦ потрібно освятити нові колодязі та очистити святі джерела;
✦ щоб задобрити духів, що живуть удома, печуть хліб;
✦ багатий урожай горіхів до хорошого врожаю зерна;
✦ з дому краще не виходити з дому без оберегу;
✦ заготовляються віники з ліщини для лазні.
Більше інформації про Горіховий Спас Ви знайдете на блозі Dolina Magii

Прислів'я та приказки:

▪️ Прийшов Спас – бери рукавиці про запас.
▪️ Спас – весь час.
▪️ На Другий Спас і жебрак яблучко з'їсть.
▪️ Перший Спас – час припас, Петро і Павло – два додав, Ілля-пророк – три поволоки.
▪️ Як прийде Спас, то комарам перерветься бас, а як прийде Пречиста (28 серпня) – забере їх нечиста.
▪️ Спасівка-Ластівка, а Петрівка-голодівка.
▪️ До Спасівки бджола працює на пана, а після Спасівки на себе.
▪️ Кусається, як муха у Спасівку.
▪️ Святий Спас приготував всього на користь: і дощ, і вітер, і холод, і тепло.

Усі три Спаси – чудовий час, щоб подякувати природі за щедрий урожай. Наші пращури вважали, що саме у фруктах, горіхах та меді зосереджена позитивна енергія землі.

Хочу побажати, кожному гостю
Dolina Magii, солодкого меду на столі та медового життя. Нехай разом із чудовим, дурманливим, солодким ароматом наливних, стиглих яблучок у ваші будинки увійде таке ж незрівнянне, дивовижне і величезне щастя. Бажаю щодня зустрічати з радістю, кожну мить перетворювати на щасливу мить, кожну мету досягати легко та швидко, одним словом, влучати «в яблучко». Нехай Ваше здоров'я та здоров'я рідних буде міцним та міцним як горіхова шкаралупа, хай небо буде чистим та ясним, нехай щастя буде вічним та міцним. Нехай серпень принесе добрий врожай у всіх нюансах Вашого життя!
Мирного неба, моя Україна💙💛 Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...