Translate

вівторок, 31 жовтня 2023 р.

Хелловін по-українськи або Велесова ніч: як відзначали свято наші предки

За легендою у ніч з 31 жовтня на 1 листопада душі всіх померлих приходять на землю та блукають вулицями. В Україні святкувати Хелловін почали лише наприкінці XX століття. 
Дехто ставиться до його святкування вкрай негативно, зазначаючи що це «чуже», запозичене свято. Проте запозичена лише назва, адже в українців раніше був свій Хелловін. Існував він за часів вірування у рідних богів і звався Велесова ніч (в честь одного з язичницьких божеств). Святкувалась Велесова ніч так само з 31 жовтня на 1 листопада, коли душі усіх померлих спускались на землю. Як з'явилося це свято, коли Хелловін, традиції святкування Велесової ночі, прикмети та чого краще не робити цього дня – читайте далі, ласкаво просимо на сторінку блога Dolina Magii

Що таке Хелловін (Геловін, Хеловін; Хеллоуїн)?

Перші описи свята, зустрічаються в давньоірландському епосі, записаному у Х столітті. В ті часи, його називали Самайн (закінчення літа), який відзначали сім діб. Язичницьке свято, було однаково популярним для всіх народів, що живуть на британських островах.

Містичне свято особливо обожнюють діти – адже цього дня можна приміряти костюм улюбленого кіногероя, знаменитості або страховиська і зібрати гору солодощів. За західноєвропейською традицією, День усіх святих відзначають 1 листопада, а вечір напередодні цього дня, присвячений спочилим родичам, називається All Hallows Evening і перекладається як "вечір усіх святих". Так і з'явилася назва свята  Хелловін, і дата  31 жовтня.

Що не можна робити на Хелловін:

Є й суворі заборони цього дня, від деяких навіть стає моторошно:
✦ потрібно закрити всі вікна та двері  через них у будинок може пробратися нечиста сила;
✦ не можна залишати сушитися білизну на мотузці  в неї може забратися злий дух;
✦ не можна вбивати павуків  вони пов'язані з душами померлих і попереджають про небезпеку;
✦ не можна відмовляти в допомозі та милостині тим, хто про неї просить;
✦ увечері в свято не можна залишати вдома чорну кішку  вона може принести в дім нещастя;
✦ не можна обертатися, якщо почуєш за спиною кроки  той, хто обернувся, може втратити розум.

Також за прикметами, у Хелловін одяг потрібно надіти навиворіт, а виходити з дому  задом наперед. Вважається, що таким чином можна заплутати привидів і відлякати їх.

Хелловін по-українськи

Проте в українців і раніше був свій Хелловін та мав назву Велесова ніч. Дізнайтеся про традиції святкування Хелловіну по-українськи

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада відзначається не лише Хелловін, а й Велесова ніч. Це свято наслідує слов’янські язичницькі обряди, присвячені богові Велесу.

Велесова ніч: свято предків

Велесова ніч  це стародавнє українське свято, яке припадає на ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Це свято має глибокі корені в дохристиянських язичницьких традиціях та пов'язане з богом Велесом.

Велес (Волосъ) — один із головних слов'янськик язичницьких богів. У слов'янській міфології бог-опікун багатства, зокрема худоби, покровитель торгівлі, музики, мистецтва, поезії, антагоніст Перуна, володар підземного світу. Він також був опікуном творчих людей, волхвів, віщунів та ясновидців. 

Повір'я говорить, що Велес навчив людей співіснувати з природою, вирощувати зерно, пасти худобу та брати молоко без вбивання тварин. Він був богом достатку, і тому його шанували так само сильно, як і інших слов'янських богів, таких як Перун.

Велесова ніч – традиції

На Велесову ніч люди вірять, що душі померлих спускаються на землю. Ця ніч вважається часом містичним і магічним, коли бажання можуть здійснюватися.

З нагоди Велесової ночі будинки прикрашали горобиною, яка нібито відлякує злі сили. З цією ж метою під порогом розсипали сіль.

Також оселі прикрашали кабачками, гарбузами, яблуками, осінніми квітами та іншими дарами природи.

Напередодні свята потрібно прибрати у будинку та сходити до лазні, в якій для душ померлих предків залишали новий віник і відро чистої води.

Ще однією традицією святкування Велесової ночі є стрибки через багаття. Вогнище розкладали на найвищій місцині, а потім стрибали через нього для очищення та звільнення від злих сил.

Після заходу сонця заведено сідати за стіл, під час вечері вшановували пам’ять покійних родичів. Потім на вікні запалювали свічку, а в окремій тарілці залишали частування для померлих душ.

Вважається, що у душ померлих у цей час можна попросити поради чи допомоги.

Серед обрядів Велесової ночі є й різноманітні ворожіння. Наприклад, перед сном загадують бажання – яблуко кладуть під подушку, а вранці з’їдають.

Також перевіряють вірність чоловіка чи дружини, простягнувши через його/її обручку червону нитку. Якщо обручка коливається, шлюбу загрожує крах.

А ще – ворожили на свічці, намагаючись у вогні розглянути предмети та людей, які символізують майбутнє.

Періоди вшанування померлих в українських традиціях

В українській традиції є три моменти, коли наші предки вірили, що душі померлих повернуться на землю. 
Ці свята вшанування померлих, коли вважається, що духи померлих повертаються, а живі зустрічають їх карнавалами та фестивалями, проводилися дуже галасливо. Всі охочі вдягали маски, костюми, навідували сусідів  з солодощами. 

Перший період  Різдво та Новий рік

Наші предки запрошували душі померлих на Святвечір, а потім залишали на столі їжу для святкування. 
Такі традиції, як маланкування, колядування, катання на козі – це своєрідне запрошення духів наших предків. Все це робиться у формі театру з масками та костюмами. 
Ці традиції нагадують фестиваль Хелловін. Маланкарі в масках уособлюють гостей з потойбічного світу. 

Другий період – Великдень

Коли на Великдень відчиняються небесні ворота, душі померлих приходять на землю. Українці вірили, що духи предків перебуватимуть на землі тиждень і підуть у неділю після Великодня, а люди проводжатимуть їх.  Саме тому цей день називається "проводами". 

Третій період – «Зелені свята»

На полях розквітають колоски, а на землі з'являються русалки. 
Через тиждень русалки виходять з води на гуляння. Тоді на Поліссі влаштовували спеціальний обряд проводів русалок.  Таким чином, в українців з'явилося свято, схоже на Хелловін. 

Прикмети українського Хелловіну

На Велесову ніч існувало багато прикмет і символіки:
✔ В цю ніч вважалося, що сновидіння особливо сильні. Побачити у сні когось із померлих родичів вважалося дуже доброю прикметою.

✔ Не можна було у переддень позичати гроші, інакше винесеш із дому достаток і весь наступний рік будеш у скрутному становищі.

✔ Щоб забезпечити собі достаток, потрібно було зібрати всі гроші в гаманці та роздати бідним, адже це принесе вдачу.

✔ Дуже поганою прикметою вважалось, якщо незнайомець у цей вечір постукає у двері. Це означало, що хтось із мешканців будинку помре протягом наступного року. Такій людині у слід промовляли: «охолонь незнайомця слід, не вчинивши нам біди».

✔ Чорна кішка не завжди була символом нещастя на Велесову ніч, але чорна собака сигналізувала про прихід ворога.

✔ Біла собака в цей день символізувала нового друга чи товариша в родині.

Назва Хелловін прижилась від англійського свята та перекладається як «ніч усіх святих». Хоча насправді це ніч усіх мертвих – просто таких змін назва зазнала уже в християнські часи. Це зумовлено тим, що язичники не боялись смерті і зустрічали її спокійно, а у християнських традиціях свято на честь мерців сприймалось з острахом, а спілкування з потойбічним світом засуджували. Тому з часом традиції та назва видозмінились.

У будь-якому разі, не зважаючи на те, як у різних релігіях ставляться до цього дня – немає нічого поганого у тому, щоб згадати своїх предків та віддати їм шану в ніч, коли приходять з потойбічного світу. Можливо, ви зміните свою думку, щодо іноземного походження свята та вирішите поставити свічку на підвіконні, як маячок для душ до рідного дому, чи навіть залишите для них частування.

Віритимемо, що найближчим часом війна, розв'язана путінською ордою, закінчиться нашою перемогою! Слава ЗСУ! Слава Україні! Героям слава!

Мирного неба, моя Україна💙💛
Чарівної Велесової ночі
Вам потрібна магічна допомога?
Консультація+діагностика негативу.
Пишіть у особисті повідомлення dolina_magii
Працюю дистанційно
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...