Translate

вівторок, 13 грудня 2022 р.

День зимового сонцестояння

У році є кілька пам'ятних дат, пов'язаних із Сонцем та світловим днем. Остання така дата на рік –  21 грудня День зимового сонцестояння, коли настає найдовша ніч. Після цієї події дні стають все довшими, а темніють пізніше. День зимового сонцестояння вважають магічним і містичним у багатьох культурах світу. Стародавні слов'яни в цей день починали відзначати прихід нового року. Цього року 
День зимового сонцестояння в Північній півкулі планети настане 21 грудня о 16:47 за північноамериканським східним часом (EST), отже за Києвом — о 23:47.

Що таке зимове сонцестояння?

Це астрономічне явище, коли Сонце над горизонтом опівдні перебуває в мінімальній висоті над горизонтом. Сонцестояння – це момент, коли кутова відстань від Сонця до небесного екватора найбільше. З цього моменту у Північній півкулі починається астрономічна зима, день поступово збільшуватиметься, а ніч зменшуватиметься. Але перед тим як це почнеться, нам доведеться прожити найдовшу ніч і найкоротший день на рік. Найдовша ніч року випадає на 21 або 22 грудня. День зимового сонцестояння припадає на 22 грудня лише в ті роки, які передують високосним. 2023 рік таким не буде, тому цьогоріч особлива дата настане 21 грудня.

Що таке астрономічна зима?

Це річний цикл, який починається від зимового рівнодення – 21 грудня 2020 року і завершується в день весняного рівнодення – 20 березня 2021 року. Зміна астрономічних пір року залежить від нахилу земної осі по відношенню до площини екліптики, тобто площини обертання Землі навколо Сонця. Календарна зима триває три місяці – грудень, січень та лютий, а кліматична настає, коли температура повітря опускається нижче нуля градусів.

Що категорично не можна робити у День зимового сонцестояння:

✦ Не можна лаятися, сваритися та конфліктувати інакше створіть погану основу для майбутніх відносин у новому році.
✦ Відмовтеся від гучних вечірок, вживання алкоголю та шкідливої ​​їжі. Не бажано проводити цей день серед малознайомих людей, варто остерігатися натовпу, щоб у новому році не залишитися на самоті
✦ Не можна зустрічати День зимового сонцестояння у брудному будинку, інакше неприємності та невдачі будуть переслідувати вас весь наступний рік.
✦ Не можна бути жадібним у цей період, інакше будете у злиднях весь наступний рік. Але! Не можна цього дня позичати гроші.

Що потрібно робити у День зимового сонцестояння:

✦ До 21 грудня 2022 року потрібно віддати зайняті гроші та завершити всі розпочаті проекти. Це гарний день для нових починань та покупок.
✦ І, починаючи нове, слід позбутися і чогось старого і обридлого: роботи, бойфренда, навіть набридлого плаття. Те, що прийде на зміну, буде краще в сто разів.
✦ Цей день вважається чарівним, тому можна і потрібно загадувати бажання. Будь-яке спонтанно загадане бажання має здійснитися в майбутньому.
✦ Якщо не вбрали ялинку – слід зробити це саме 21 грудня і обов'язково повісити іграшки – мрії, що символізують. Вони точно збудуться.
✦ Можна гадати. Вважається, що передбачення, отримані в день зимового сонцестояння, не брешуть.
✦ Провести тихий сімейний вечір за смачною вечерею та приємною бесідою.
✦ У день зимового сонцестояння варто палити свічки, як це робили наші пращури – вважається, що цей жар допомагає сонцю повернутися в наш світ. Також можна обійти будинок із запаленою свічкою з шавлією – це віджене злі сили.

Магія зимового сонцестояння

День зимового сонцестояння вважають магічним і містичним у багатьох культурах світу. Для наших пращурів цей день мав особливе значення. Люди вірили, що злі духи, які бажають підживитися енергією, з його приходом виходять на світ. Щоб нечиста сила боялася підходити до осель, люди прикрашали свої будинки гілками ялини. Вважалося, що духам не подобається запах хвої.

Люди водили хороводи та співали навколо великого багаття. Взагалі існувала думка, чим веселіше проведеш день зимового сонцестояння, тим краще проведеш прийдешній рік.

Існували й особливі обряди. Люди вірили, що цього дня в повітрі живе особлива магія, яку можна використати в благих цілях. Які існували обряди в день зимового сонцестояння? - ласкаво просимо на сторінку блога Dolina Magii  dolina_magii 

Цілюще очищення

Потрібно набрати повну ванну води, вимкнути яскраве світло і запалити свічки. Розслабтесь і просто насолоджуйтесь теплою водою. Закривши очі, уявіть всі негативні емоції у фізичній формі. Подумки стисніть проблеми в кулаки, а потім викиньте. Через деякий час ви відчуєте, як по тілу розливається тепло. Щоб повністю відкинути все погане, потрібно спустити воду і дивитися, як вона витікає.

Насіння бажання

Принесіть в свій будинок насіння будь-якої рослини, покладіть на ганчірку, яку попередньо потрібно змочити водою. Тоді вимовити ритуальні слова: "Насіння та по насіння, мені та по правді, маю намір (що ви маєте намір зробити наступного року), та так щоб намір мій здійснився, проріс, корінням міцно в землю вп’ялося. Так само буде так само си, і тако бути. Амінь". Коли насіння зійде, обов'язково пересадіть рослину у горщик і щодня протягом тижня поливайте. Навесні можна пересадити в землю. Наші предки вірили, що через місяць бажання збудиться.

Виконання бажання

На чистому клаптику паперу потрібно записати одне своє найзаповітніше бажання, а потім згорнути аркуш в трубочку. Запалити свічку і підпалити один бік трубочки. Поки папір горітиме, не забудьте промовити слова: 
"Мовчазне, і в тому заповітне, те, що в таємному куточку — що в моїй душі, все то в вогні — все те полум’я поглине, все, що піде в космос, все, то до вищих сил дійде. А від них назад прийде — та сповнене, та таке, що прийде задоволення. Та таке невдоволення вже піде. Хай іде — виповниться, збудеться, та силам не забудеться".
Коли аркуш догорить, попіл потрібно зібрати і розвіяти по вітру.
Більше інформації Ви знайдете на блозі Dolina Magii  dolina_magii 

Як святкували День зимового сонцестояння у світі:

У різних культурах День зимового сонцестояння сприймалося по-
різному, але з більшості народів воно розцінювалося як відродження. До Дня зимового сонцестояння кельти мали традицію прикрашати будинок гілками ялинки. Основна увага приділялася кутам, міжкімнатним перегородкам, вікнам, вхідним дверям, каміну. У центрі житла розміщували круглий предмет, що символізує Сонце, обов'язково розпалювали багаття (камін).

Слов'яни прославляли Коляду піснями та танцями, дарували близьким подарунки. До речі, вважалося, чим багатшим подарунок подарувати, тим щедрішим буде Новий рік. За традицією ходили в ліс і задобрювали хазяїв хащі, розвішуючи на деревах хліб змочений у солодких напоях. Вірили, що подібний ритуал допоможе отримати добрий урожай у майбутньому.

У Шотландії існувала традиція запускати палаюче «колесо»,
символізуючий сонцеворот. Шотландці змащували бочку смолою, підпалювали і пускали з гірки, що нагадувало вогняне світило. Індійці називали День зимового сонцестояння Санкранті. Цього дня вони запалювали багаття, полум'я яких нагадувало промені Сонця.

У стародавньому світі люди збудували низку пам'ятників на честь сонцестояння. Як приклад можна навести Ньюгрейндж, величезну гробницю кам'яного віку, побудовану в ірландській сільській місцевості.
в 3200 до нашої ери, приблизно за тисячу років до Стоунхенджа. Тунель, звернений до сходу сонця, веде до головної камери, де, можливо, колись були розміщені мертві. Невелике вікно пускає світло в камеру в день сонцестояння протягом 17 хвилин.У Стародавньому Єгипті Карнакський храм був побудований відповідно до зимового сонцестояння в Луксорі понад 4000 років тому. Подібні будівлі можна побачити в Ангкор-Ваті у Камбоджі та Мачу-Пікчу в Перу.

Деякі стародавні традиції святкування сонцестояння живі й у час. Іранський фестиваль Ялда відзначає день, коли народився Мітра, янгол світла. Традиція була прийнята в релігії зороастристів і досі дотримується. Китайський фестиваль Дунчжі відзначає момент, коли зимова темрява починає змінюватися світлом, сім'ї чекають на цей момент за столом із традиційними частуваннями.

Народні прикмети у День зимового сонцестояння:

✦ Яка погода у День зимового сонцестояння – така сама буде ще десять днів.
✦ Завірюха – до снігової зими, а дощ – до мокрої весни.
✦ Якщо на гілках був іній – наступного року чекали добрий урожай.
✦ 21 грудня ясна погода – вся зима буде сприятливою.
✦ Безвітряна погода говорить про те, що буде багатий фруктовий урожай.
✦ Зустрічі та рішення цього дня – доленосні.

Чарівного Дня зимового сонцестояння
Daryaved

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обереги, амулети, талісмани: як вибрати та зарядити

З давніх-давен люди вдавалися до створення різних магічних артефактів, щоб убезпечити себе або залучити потрібні енергії та блага. Як правил...